רשלנות רפואית בניתוח לתיקון עיוות במבנה הפנים, מתי ניתן להגיש תביעת פיצויים?
תסמונת קרוזון היא מצב רפואי שבו מתרחשת סגירה מוקדמת של התפר הקורונאלי של פעוט משני צידי הגולגולת, לפני סיום גדילתו התקינה של המוח. סגירת התפרים גורמת לגדילה בלתי סימטרית של הגולגולת ועל כן לעיתים נדרשת התערבות ניתוחית לצורך מניעת היווצרות לחץ תוך גולגלתי גבוה.
ברוב המקרים, איחוי מוקדם של הגולגולת אינו גורם לבעיות פיזיולוגיות בהתפתחות למעט שינוי אסתטי במבנה ובמראה הפנים. במקרים נדירים כאשר מדובר בבעיה שנובעת כחלק מתסמונת, עלולה להופיע עליה בלחץ התוך גולגולתי. בעקבות עליה זו התינוק יסבול מהקאות חוזרות ונשנות, שינויי מצב רוח, כאבי ראש וקשיי ראייה. היעדר טיפול מתאים והמשך הלחץ התוך גולגולתי הגבוה עלול בסופו של דבר לגרום לפגיעה כרונית בעצב הראייה ולנזק מוחי.
סיכון נוסף של עיוות מבנה הפנים הוא דום נשימה בשינה. כחצי מהילדים שנולדו עם סינדרום שגרם לאיחוי הגולגולת יסבלו מבעיות שונות הקשורות לשינה.
איך מאבחנים את תסמונת קרוזון?
אבחנה של איחוי גולגולת מוקדם מתבצעת על ידי בדיקה פיזית, בחינת ההיסטוריה הרפואית ושימוש באמצעי הדמיה מסוגים שונים. במסגרת בדיקת ההיסטוריה יש לבחון שאלות הנוגעות לגורמי סיכון בתקופת ההיריון, הימצאות פתולוגיות במשפחה הקשורות בעליית לחץ תוך גולגלתי וגורמים גנטיים. בהמשך יש לבחון סימנים המעידים על עליה בלחץ התוך גולגלתי, הקאות וכאבי ראש.
הבדיקה הפיזית הראשונה שנהוג לבצע לילדים הסובלים מאיחוי גולגולת מוקדם היא בדיקת אופטלמוסקופיה. הבדיקה מאפשרת לגלות בצקות בראש עצב הראייה שהן התסמין היחיד שמופיע ומעיד על עליית לחץ תוך גולגולתי. בדיקות נוספות שמקובל לבצע הן מדידות רוחב ואורך של הגולגולת ומעקב אחרי התפתחות האזור שבו ניכר העיוות.
בדיקת CT בחתך אופקי משמשת אף היא לאבחון איחוי גולגולת מוקדם. הבדיקה מאפשרת להתבונן בתפרים שבגולגולת ברזולוציה גבוהה ולבחון את התפתחות המוח.
כיצד מטפלים בתסמונת קרוזון?
על פי רוב, טיפול כירורגי באיחוי גולגולת מוקדם מתבצע בעקבות סיבות אסתטיות וכדי לאפשר לילד התפתחות והשתלבות חברתית תקינה. ניתוח התיקון נעשה באמצעות חיתוך התפר שנסגר מוקדם מדי והתאמה של מבני העצמות לצורתם המוכרת. ללא תיקון כירורגי הגולגולת צפויה להתפתח בצורה א-סימטרית ובמקרים מסוימים אף לגרום לתסמינים שפוגעים באיכות החיים דוגמת בעיות התפתחות במבנה הלסת והעין.
ניתוח לתיקון איחוי גולגולת מוקדם לרוב מאופיין בסיכון לדימום מוחי בתקופה ההחלמה שלאחר הניתוח ועל כן קיימות מספר טכניקות שמאפשרות להפחית את אובדן הדם במהלך הטיפול. הטכניקה השכיחה ביותר היא מתן תרופות מכווצות כלי דם לפני ביצוע חתך בקרקפת.
ישנם שני טיפולים כירורגיים שכיחים שנועדו לטפל באיחוי מוקדם של התפרים הקורונאלים. הטיפול הראשון כולל חיתוך של התפר הסגור ומתן אפשרות לעצם לצמוח בצורתה הטבעית במצבים שבהם מדובר בתינוק שגילו קטן משנה. כדי למנוע מצבים של גדילה א-סימטרית אחרי הניתוח תונח קסדה על ראש הפעוט והוא יצטרך לשאת אותה למשך תקופה ארוכה לאחר הניתוח.
הטיפול השני הוא ניתוח שבו המנתח מוציא את עצמות הגולגולת, מבצע בהן תיקונים ומחזיר אותן לגוף הפעוט.
רשלנות רפואית בניתוח לתיקון איחוי גולגולת מוקדם
אם הצוות הרפואי הפר את חובת הזהירות שמוטלת עליו, סטה מסטנדרט התנהגות רפואי מקובל וסביר, ובעקבות התרשלותו נגרם למטופל נזק, ניתן יהיה להגיש נגדו תביעת פיצויים בגין רשלנות רפואית. כדי להוכיח את התביעה, יש צורך לצרף לה חוות דעת של מומחה רפואי בתחום הנוירו-כירורגיה שיחווה דעתו בנוגע לקיומה של התרשלות, נזק וקשר סיבתי בין השניים.
420 אלף שקלים להורי פעוט שנפטר לאחר ניתוח לתיקון איחוי גולגולת
בית משפט השלום ברמלה קיבל לאחרונה באופן חלקי תביעת פיצויים שהגישו הוריו של קטין בגיל 12 שנפטר עקב דימום תוך גולגולתי לאחר שעבר ניתוח לתיקון איחוי גולגולת. לאחר שבחן את כלל העדויות והראיות השופט קבע כי הוריו של הקטין אמנם לא הוכיחו שהצוות הרפואי בבית החולים התרשל כלפי הקטין וגרם למותו, אך קבע כי הצוות הרפואי לא יידע את הקטין שקיים סיכון למוות כתוצאה מהניתוח ועל כן פגע באוטונומיה שלו.
לפי העובדות שתוארו בפסק הדין, הקטין סבל מתסמונת מולדת על שם קרוזון אשר גורמת לעיוות במבנה הפנים, לבליטת עיניים וללחץ תוך גולגלתי. זאת, עקב סגירה המוקדמת של תפרי הגולגולת אשר לא מאפשרת את גדילת המוח בהתאם לגדילת הגולגולת.
הקטין טופל במרפאת פה ולסת בבית החולים ויועד לעבור ניתוח שמטרתו להזיז את קדמת עצמות מרכז הפנים קדימה ביחס לבסיס הגולגולת. הניתוח בוצע בתאריך 20.4.15 ולאחר ביצוע קידוח והכנסת ברגים מצא הצוות הרפואי כי אישוניו של הקטין מורחבים בצורה שעוררה חשד לדימום מוחי. לפיכך, הניתוח הופסק ובוצע בקטין ניתוח חירום נוירוכירורגי. במהלך הניתוח ובהדמיית CT התגלה דימום תת דוראלי במוחו של הקטין.
לאחר הניתוח הקטין הועבר לחדר התאוששות כאשר הוא מונשם ומורדם. בתאריך 2.5.15 הקטין נפטר.
הצוות הרפואי כשל בכך שבהתנהלותו הוא פגע באוטונומיה של הקטין
אחרי שהשופט בחן את טענות הצדדים ואת כלל העדויות והראיות הוא קבע כי הטענה בדבר רשלנות רפואית של הצוות הרפואי במהלך הניתוח לא הוכחה. עם זאת הוא קבע כי הצוות הרפואי כשל בכך שבהתנהלותו הוא פגע באוטונומיה של הקטין. זאת מכיוון שלא נרשם בטופס ההסכמה ולא נאמר לקטין כי הניתוח המורכב והסבוך מלווה בסיכון למוות.
בסופו של דבר, השופט קבע כי בית החולים יפצה את הורי הקטין עבור פגיעה באוטונומיה בסך של 350 אלף שקלים בתוספת 70 אלף שקלים שכר טרחת עורך דין והוצאות.
ת"א 63519-11-16